Häckklippning för nybörjare: alla kan göra det!

Att klippa en häck kan verka som en svår uppgift för många människor. Speciellt om du är en oerfaren trädgårdsmästare eller har planterat en häck för första gången, kan beskärning vara något du fruktar. Inga problem! Våra proffs delar gärna sina professionella beskärningstips med dig. Eftersom vem som helst kan beskära en häck, även nybörjare. När du arbetar på rätt sätt kan resultatet bli vackert och du ser knappast någon skillnad med en professionellt trimmad häck!

När beskär jag min häck?
Först och främst är det bra att veta när du kan beskära din häck. Varje häckväxt har en annan beskärningsperiod, men häckar brukar få sin första beskärning av året på våren. Det rekommenderas vanligtvis att göra detta före den längsta dagen, omkring 21 juni. Häckväxter som bäst beskärs under vårperioden är privet, hornbeam, bokhäck, idegran och körsbärslager. De snabba odlarna under häckplantorna får en andra beskärning på hösten. På detta sätt kommer dessa häckar att gå in på vintern. Vill du veta exakt när din häck behöver beskäras? Du hittar även denna information på vår webbplats.

Det är också bäst att beskära din häck i milt, lätt fuktigt väder. Vi rekommenderar starkt att klippa häckar när det fryser. Detta kommer sannolikt att orsaka skador på häcken, vilket i vissa fall är irreparabelt. Det är också bättre att inte beskära i full sol. Beskär helst på morgonen eller kvällen eller i molnigt väder. Solen kan bränna bladen på din häck illa. Din häck kommer också att återhämta sig mindre snabbt efter beskärning i den ljusa solen. Genom att beskära din häck i fuktigt väder kommer häckplantorna att återhämta sig bättre.

Rätt verktyg
En viktig del av en bra beskärning är att använda rätt beskärningsverktyg. Ha alltid rena och skarpa verktyg. Du kan enkelt skada grenarna på din häck med en trubbig sekatör. På detta sätt återhämtar sig beskärningssåret långsammare och häcken blir känsligare för otäcka svampsjukdomar. Det spelar ingen roll vilket verktyg du använder. Vissa trädgårdsmästare svär vid en elektrisk häcksax, medan andra föredrar att arbeta med en handhållen häcksax. Med en elektrisk häcksax kan du uppnå ett tätt och jämnt resultat. Dessutom är du redo snabbare än om du använder en handhållen häcksax.

Häckbeskärning är något du kommer att bli mer och mer skicklig över tiden. De flesta häckväxter tål beskärning mycket bra, så att göra ett beskärningsfel är vanligtvis inte så illa. Det kan hända den bästa trädgårdsmästaren. Med häckväxter som växer långsamt, såsom idegran, tar det ett tag innan ett beskärningsfel inte längre märks. I så fall kan du också välja att förkorta hela häcken för att få häcken smidig igen. Klipper du häcken med en handhållen häcksax, men vill du ha ett rent resultat? Sträck sedan en tråd längs din häck och skär toppen längs den.

Och sedan … bara beskära!
Många nybörjare trädgårdsmästare är ovilliga att klippa sina häckar. Det är synd, för beskärning är mycket viktigt. Ju oftare en häck beskärs, desto fler grenar uppmuntrar du. Din häck blir därför fylligare och mer kompakt ju oftare den beskärs. En full, vintergrön häck är ogenomskinlig och ger dig mycket integritet. Det är precis det som gör en sådan häck så populär. Så var inte rädd för att ta hand om din häck med sekatörerna, men gör det självklart med försiktighet.

Det rekommenderas i allmänhet att beskära häckar från botten uppåt. Detta förhindrar att grenar som redan har skurits hamnar i häcken. Se också till att häcken är avsmalnande: den nedre delen är något bredare och häcken smalnar uppåt. På detta sätt kan solljuset fördelas genom häcken och häcken förblir vackert grön. Häcken får också kala fläckar mindre snabbt. Det skiljer sig också per häckanläggning hur sträng beskärningen kan vara. En viss försiktighet rekommenderas med barrträd som thuja och leylandii: om de beskärs tillbaka för djupt, kommer de inte längre att gro.

Detta gäller förresten inte för idegran: det är den enda barrträd som hamnar på det bara träet. Om du beskär det för djupt finns det ingen man kvar änd. Idegran är en mycket stark barrträd som kan slå. Han är helt kapabel att återställa sig på ett vackert och hälsosamt sätt. På vår hemsida hittar du mer information om hur de olika häckplantorna bäst kan beskäras. Det finns naturligtvis allmänna beskärningsregler, men behoven hos den enskilda häckplantan måste också beaktas.

Sköter om häcken efter beskärning
Även om beskärning tolereras väl av många häckplantor är det viktigt att ge din häck något extra efter beskärning. Gödsla alltid din häck efter beskärning istället för tvärtom. På det här sättet drar din häck nytta av alla goda näringsämnen och mineraler som läggs till jorden och den kommer att återhämta sig snabbare efter beskärningen. Använd helst organiskt trädgårdsgödselmedel. Det skiljer sig per häckanläggning exakt vad som behövs. Det finns till exempel syraälskande häckväxter, men också arter som föredrar en kalkhaltig jord. Det finns ett specifikt gödningsmedel för vissa häckväxter, såsom buksbomsmjöl eller barrgödsel.

Om du följer beskärningsreglerna och tar hand om din häck efter beskärningen kan inte mycket gå fel. Du kommer att se att beskärning blir enklare och lättare för dig och att resultatet blir vackrare efter varje beskärning. Vi önskar dig mycket roligt att klippa din häck och glöm inte att njuta av det vackra resultatet!

Leave a Reply

Your email address will not be published.